Фестивалът „Арлекин“ ще излъчи за пръв път филм реализиран от ученици от 8 професионални гимназии

„Арлекин“

Международният фестивал за младежко медийно изкуство „Арлекин“ се завръща с вълнуващо ново издание. От 22-ри до 25-ти юни морската ни столица Варна ще се превърне в домакин на уникалния младежки форум.

За пръв път, в рамките на фестивала тази година, ще се излъчи игрален филм, създаден от ученици от 8 професионални и хуманитарни гимназии. Заглавието на проекта е „Музиката в нас“, а екипът включва: сценарист и режисьор: Йоан Иванов; оператор: Владимир Горанов; монтаж: Здравко Байчев; по идея на Тодор Тодоров.

В главните роли: Георги Мичев, Момчил Панчев, Стоян Стоянов, Тодор Тодоров, Рая Илиева. Авторска музика: Момчил Панчев.

Филмът е копродукция на НПГПТО „М. В. Ломоносов“, СПГ „Княгиня Евдокия“, ПГД „Елисавета Вазова“, ПГО „Княгиня Мария Луиза“, НПГПФ, НФСГ и ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“-Варна и е изработен по инициатива на фестивала „Арлекин“.

Още нещо иновативно ще се случи по време на поредицата събития от международния форум. Емблематичният старт на „Арлекин“, който е под формата на празнично шествие, с тържествена програма, ще бъде  излъчен на живо по многокамерен способ с 5 телефона.  Това се прави за първи път в България, като екипът на „Арлекин“го реализира с подкрепата инж. Добромир Ангелов и оператори от ТУ Варна.  

Международният фестивал за младежко медийно изкуство „Арлекин“ се завръща с вълнуващо ново издание.

Както винаги международният фестивал за младежко медийно изкуство „Арлекин“ провокира младите таланти, които може да разгърнат потенциала си във: фотоконкурс на тема „Защо обичам Варна“ на място, по време на фестивала; интернационален конкурс за млади репортери или единственият по рода си в България музикален конкурс –спектакъл “Киното –моя любов, моя песен“.

Както всеки път, така и сега „Арлекин“ очаква специален гост от чужбина, който да представи ексклузивен уоркшоп. Тази година темата на лекциите и практическите задачи е „Гласът в изкуството“ и за да ги представи във Варна от Италия пристига психологът и гласов коуч Дими Йорданова Командучи. За пръв път в България г-жа Командучи ще представи метода DIYO® за анализ и трансформация на вокалните емоции и ще демонстрира практически упражнения за това, че гласът е изкуство за влияние върху себе си и околните.

Международният фестивал за младежко медийно изкуство „Арлекин“ се провежда от 22-ри до 25-ти юни със специалната подкрепа на Община Варна.

АРЛЕКИН ПРОГРАМА

 22 .06.2022

От 18 часа от хотел «Черно Море» тръгва уличното шествие и стига до сцена  “Ръковина“.  Събитието ще бъде  излъчено на живо по многокамерен способ с 5 телефона. 
23.06.2022 Пленарна зала на община Варна

10.00- 12.30 „Да спасим морето“ – Излъчване на филми и анкети специално направени за фестивала. Дискусия по темата с водещ  доц. Даниела Тодорова, ТУ Варна, с участието на  представители от Института по окенология във Варна, номинирани участници във фестивала, студенти, учители и гости на фестивала. „Да спасим морето“  се открива с песен за морето. Излъчва се репортаж на белградската телевизия  за проф.  Андреас Фат и репортаж на  Николай Хараламбов от БНР-  „Дунавският плувец Андреас Фат плува по течението и срещу замърсяването“, който се включва  на живо от Видин. Корабният инж. Командучи, от Италия гост на фестивала, споделя интересна история свързана с Черно море.   

12.45 -13.30  „Толерантност между религиите“  излъчване на филм и включване  на живонаАнгелина Владикова, председател на сдружение „Мостове – Източноевропейски форум за диалог“

15.30 Уъркшоп – „Гласът в изкуството“ – лекции и практически задачи Господари на думи“- лектор Дими Йорданова – Камандучи, Италия

19.00  Радио Варна- Творческа среща на иноваторите във фестивала  
24. 06.2022 Пленарна зала на община Варна

9.00 -15.00 Конкурсна програма – Излъчване на номинираните медийни продукти в областта на Кино и ТВ, Анимация, Мултимедия, фотография, журналистика и защитата им от авторите пред публика и жури.

15.30 Уъркшоп – „Гласът в преподаването“,  Практически задачи  лектор Дими Камадучи, Италия  
25. 06.2022 Пленарна зала на община Варна

10.00 – 12.00 часа Представяне на филм произведен от ученици от 8 професионални и хуманитарни гимназии „Музиката в нас“ –   Сценарист и режисьор: Йоан Иванов; Оператор: Владимир Горанов; Монтаж: Здравко Байчев. По идея на Тодор Тодоров. В главните роли: Георги Мичев, Момчил Панчев, Стоян Стоянов, Тодор Тодоров, Рая Илиева. Авторска музика: Момчил Панчев. Филмът е копродукция на НПГПТО „М. В. Ломоносов“, СПГ „Княгиня Евдокия“, ПГД „Елисавета Вазова“, ПГО „Княгиня Мария Луиза“, НПГПФ, НФСГ и ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“-Варна. С подкрепата на фирма Oптикласа, която осигурява награден фонд. Филмът е изработен по инициатива на фестивала „Арлекин“. София, 2022г.  

19.00– входа на Морска градина Музикален конкурс –спектакъл “Киното –моя любов, моя песен“ – председател  доц. Етиен Леви – муз. директор. Включване на живо от Италия Дарияна Куманова- музикален директор за чужбина, която ще обяви своите награди. Тържествено награждаване на победителите в  различните категории на фестивала.