БЕЛА ЛЕ – елегантен етно джаз от Савина

Савина - Бела Ле
Савина

Авторска музика, с етно мотиви. Усещане за джаз, вдъхновено от горещо фламенко. Едно момиче и четирима блестящи музиканти. История за любов, но от онази…тъжната, която остава несподелена и е достойна да се разкаже в песен…

„Бела Ле“ е още един повод да се заговори за нестандартния стил на Савина. Изпълнителката, която миналото лято показа как фолклорът може да звучи като денс („Юначе“), сега събра ювелирни музиканти за ново предизвикателство. В „Бела Ле“ до нея са: Алекс Нушев (бас и аранжимент), Живко Василев (кавал), Борислав Петров (ударни) и Теодор Петков (пиано и аранжимент).

Поканих четири инструментални виртуози в лицето на Алекс, Теодор, Борислав и Живко, защото знам, че те живеят с тази музика и за тях ще бъде много лесно да усетят какво искам да създадем заедно. – споделя Савина- Прегърнаха идеята и всеки остави сърцето си, за да направим нещо великолепно, далеч от комерсиалното. Впуснахме се в магично музикално пътешествие, което съчетава пеене, бас, пиано, кавал и барабани и така създадохме „Бела ле“ –  красив маслен живопис, наслоен с многобройните нюанси на музиката.

Савина събира в общ проект джаз виртуози и придава ново етно звучене

„Бела Ле“ провокира и със силата на думите си. Текстът, създаден от Савина, разказва историята на една тъжна любов, в неподражаемия стил на фолклора. „Момата чака нейния любим и пита Месечинката къде е. Тя й отговаря да не го чака повече-той няма да се върне, защото е намерил друго любе.“ 

Енергията на текста и музикалната страст на ритъма намират своя визуален дом в галерия DOZA. Савина определя арт пространството като светло и вдъхновяващо и внася личен почерк с авторските си картини. Точно те са необходимия щрих, който дава елегантен бекграунд на финалната визия, за да превърне „Бела Ле“  от песен в изкуство.

БЕЛА ЛЕ

Още за създателите на песента:

Савина– „Бела Ле“ е създадена по идея и текст на Савина Пламенова. Името на изпълнителката стана популярно, след успеха на авторския проект „Юначе“- в ремикс на DJ Dian Solo. Макар и дипломиран биолог, Савина е изкушена от магията на фолклора и го претворява в песните си по нетрадиционен начин. Освен музикален талант, изпълнителката преоткрива в себе си и в изобразителното изкуство. „Рисуването е отдушник на емоциите, защото сюжетът показва толкова много, без да са нужни думи. – споделя Савина- Чрез рисуването възприемам света и изразявам своите мисли, чувства и настроения“.

Наред с ясните таланти в живота си, Савина не скрива и любовта си към ежедневния спорт, както и предпочитаната компания за сигурно добро настроение: “ За мен вдъхновението е всеки един миг прекаран със сина ми и любимия човек. На тях дължа всяка усмивка и силна удовлетвореност. А музиката…тя е вселена от усещания и наслада за душата, която преоткривам с всеки изминал ден все повече и повече.“

Алекс Нушев- Музикант, продуцент, аранжор и композитор, с над 20 годишен опит. Автор на композициите на 7 филма, („35 милиметра”, „Огън и плам”, „Българският Полет”, „Шест осем едно”, „Картини България“ , „Посока неизвестна” и „Небесният покровител на България“), както и на множество класически композиции и ремикси. Съвместно с БНР реализира над 60 аранжимента, включително и за Биг Бенда. През 2013г. е част от най-мащабната шоу продукция правена в България – „Мистерията Еньовден –един спектакъл на Нешка Робева“. Алекс е музикален продуцент на шоуто и автор на четири от пиесите. Същата година Нушев преаранжира двете пиеси, с които отборът ни по художествена гимнастика печели медали от Москва. През 2014 г. подготвя като музикален продуцент и аранжор „Пътят към твоето сърце“ спектакъл на дует Ритон, представен в зала 1 на НДК. През 2015г. заедно  с „Белонога проект“ представя България на етно фестивала в Краков. Същата година правят Европейско турне през Германия, Словения и Унгария.

Алекс Нушев е носител на най-престижните музикални награди и всепризнат майстор на вплитането на фолклорни и етно мотиви в модерната музика.

„Бела Ле“ провокира и със силата на думите си

Живко Василев- Живко Василев е сред най-популярните кавалджии в България и Европа. Благодарение на експериментаторския си дух, започва да комбинира традиционния звук на кавала с различни популярни стилове като джаз, фънк, латин-джаз, поп, електронна музика и др. от което се получава непозната досега симбиоза и игра на стилове. Това води до оформянето на уникалния стил, с който се асоциира Живко Василев. През 2020 той става част от световно известната интернационална група Арифа.

Борислав Петров- Барабанист, композитор, преподавател и етномузиколог. Преподавател в Нов Български Университет и Войс Академи. Докторант по етномузикология в НМА “Проф. Панчо Владигеров”. Получава своето музикално образование в Холандия, завършвайки американската джаз програмата “New York Comes to Groningen”. Възпитаник на легендарния джаз барабанист Ралф Питърсън. Борислав музицира в стилове като джаз, етно-джаз, биг бенд, фюжън, уърлд мюзик, електроника, рок, поп и т.н. Основен обект на музикалните му изследвания са неравноделните размери в българската народна музика, барабанните стилове на Балканите и интегрирането им в разнообразни музикални жанрове.

Теодор Петков- Един от уважаваните ни пианисти, композитори и аранжори  на българската и европейската сцена. Възпитаник на проф. Юлия Ценова и проф. Милчо Левиев, като по-късно става негов асистент. Завършва и магистратура ”Креативно музикално продуцентство” в Англия при едни от най-изявените имена в музикалната индустрия. Освен с множеството си участия в международни музикални фестивали, с хора като Александър Сипягин, Карол Джарвис, Грег Бейли и др., Теодор е член на Британския Музикален Съюз както и автор на музика за соло пиано, струнен квинтет, композитор и аранжор в “Боби Йоцов Кларинет секстет“ . През 2012 е избран за пианист на European Jazz Orchestra.