„Вековна рапсодия“ или когато класиката прегърне прогресив рока

Вековна рапсодия
Калоян Куманов
Калоян Куманов

И в музиката, както в свободните борби, правилото е, че няма правила. И с пълната си творческа борбеност четирима виртуозни музиканти изпълняват това анти правило, превръщайки го в стандарт. Резултатът е „Вековна рапсодия“- втория сингъл от „Калоян Куманов проджект“, който доказва, че прогресив рок може да звучи и с акордеон, а мелодия може да бъде хит, дори и без водещи вокали.

„Вековна рапсодия“ пристига почти година след като Калоян Куманов разби музикалните стереотипи с неговата Leyenda, създадена по мотиви от вечната класика на Албенис. „Сега съм събрал три епохи- разказва Куманов- романтизъм от Шопен, класицизъм от Бетовен и модернизъм в онази част, която е композирана и аранжирана специално за този проект.“

Самият Калоян изгражда музикалната линия, като в аранжимента се включва и Мирослав Турийски-пиано. За да се затвори нотния кръг, в екипа влиза отново Стоян Янкулов- Стунджи-ударни и Мирослав Иванов- китара. Музикалният отбор снима видеото към „Вековна рапсодия“ в мистична гора около Хисаря, а усещането за артистична тайнственост добавя образа на актрисата Божана Мановска и… още една специална героиня, заради която всички кадри са заснети през нощта.

Калоян Куманов събира Шопен и Бетовен, в компанията на Стунджи, Миро Турийски и Миро Иванов

„Много държах в клипа да е снимана тя… Луната! – споделя Калоян Куманов– В крайна сметка тя е в главната музикална роля, тъй като „Вековна рапсодия“ е изградена освен по мотиви от Шопен и по моменти от „Лунната соната“ на Бетовен.“

Калоян пренася класиката в своето произведение избирайки по-малко познатото, но не по-малко стойностно трето действие от класиката на Бетовен и резултатът е изненадващ.

„Вековна рапсодия“ е втория сингъл от тематичния проект на Калоян Куманов, в който музикантът представя класически произведения откроявайки се със свой собствен стил и почерк. Мелодиите Калоян пресъздава с акордеон, а виртуозните му изпълнения нареждат българина сред най-популярните музиканти в Европа, които боравят със своя инструмент отвъд нормите на очакваното. 

Калоян Куманов – от малкото акордеонисти в Европа, виртуозно изпълняващи класически произведения на акордеон

  • Роден е в Добрич, но завършва АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.
  • След дипломирането си в България е приет в Държавния университет на Барселона, където специализира музикална педагогика и дирижиране в класа на прочутия испански диригент Едмонт Елгстром и д-р Роса Мария Жирбао (президент на каталунската асоциация за доценти, професори и музикални педагози).
  • Калоян Куманов свири на изключително ценен The Bugari Armando – акордеон.
  • В родината на коридата и фламенкото Калоян става coлиcт и пъpви aĸopдeoн нa aĸopдeoнния opĸecтъp нa Caбaдeй – Бapceлoнa, c диpигeнт Mигeл Анxeл Maecтpo. В този състав българинът гастролира не само из цяла Испания, но и на сцени като тази на „Музикалният театър на Менделсон“ или “Йохан Бах Хале“ в Лайпциг. 
  • Преподавател е по акордеон, пиано, солфеж и хор в консерваторията Liceu (Лисеу) в Барселона. Възпламенява своите ученици като пpeпoдaвaтeл пo aĸopдeoн и бaлĸaнcĸa мyзиĸa в мyзиĸaлнaтa шĸoлa „Opфeo Гpacиeнc“, както и в мyзиĸaлнa aĸaдeмия нa остров Meнopĸa, ĸъдeтo e и пъpви диpигeнт нa aĸopдeoнния opĸecтъp.
  • Зарязва преуспяваща кариера в Испания, за да се завърне в екзотичната България и да прави музика в родината си.