Класически музиканти създадоха култовото заведение „Загребъ“ в Пловдив

заведение „Загребъ“
Ралица и Георги

Уникално по своята концепция и стил заведение създадоха в Пловдив цигуларката Ралица Райчинова- Даскалова и съпругът ѝ ‒ челистът Георги Даскалов. Коктейл-бар и ресторант „Загребъ“ се намира на ул. „Загреб“ №1 в емблематичния за града на тепетата квартал „Капана“. Отворено буквално преди месеци, заведението бързо трупа своите почитатели, притеглени от красотата на истински античната сграда и смелия микс между автентични градски рецепти и домашна кухня с модерни фюжън решения.

„Създадохме „Загребъ“ от разрушена къща върху семеен имот, но решихме да запазим максимално стилистиката на „онези“ години ‒ разказва Ралица. ‒ Работихме с архитект, който възстанови почти до педантичност фасадата и даже използвахме същия цвят боя, каквато е била едно време. Успяхме да задържим дори автентичните тухли, произведени във фабриката на големия предприемач от края на XIX век Павел Калпакчиев. За тях се говори, че при почукване звънят… Мястото е пропито с история, а нашата мисия беше да го възстановим и предадем на гостите.“

В изграждането на концепцията за „Загребъ“ се включва цялото семейство на Ралица и Георги, като дори предците, без да подозират, стават част от идеята. Някои от градските рецепти в менюто са прочетени и изпълнени точно по старите пловдивски книги на бабата на Ралица. За тайната на модерните мастършеф решения е отговорна нейната сестра Гергана, която има опит като управител на заведения в Европа. Самата собственичка ръчно реставрира оригиналните мебели, произведени от легендарния завод „Тонетъ“, като запазва класическата им щампа.

„Загребъ“съчетава най-доброто от домашната кухня и старите градски рецепти, със световни шедьоври

А картините в закритата част на  заведението са дело на вуйчото на Ралица Райчинова, популярния художник Георги Трифонов. „Дори децата се включиха в това приключение“ ‒ споделят семейство Даскалови. Големият им син Боян често застава зад бара и вече е майстор в приготвяне на атрактивни коктейли, а по-малкият, Антон, поема семейните задължения, докато другите  осигуряват поредните бохемски удоволствия за гостите на „Загребъ“.

Честите посетители на ул. „Загреб“ №1, освен че вече имат своите любими моменти от коктейлното меню, обедните изненади, предстоящия брънч или вечерните екстри, със сигурност оценяват и някои топ предложения за истински хедонисти:

  • кулинарния феномен „нула километра“ ‒ част от подправките се отглеждат от собствениците и се берат директно преди консумация; 
  • приготвените на мига коктейли и ястия, поднесени в задоволяващи очите и стомаха форми;
  • изкушаващия вкус от автентичните градски рецепти на сладкиш „Кармен“, световноизвестния „Агнес“ или „черешката на тортата“ в „Загребъ“ ‒ дюлевото сладко, приготвено по тайна рецепта на рода Райчинови;
  • усещането за истински вкус и аромат, които пазим от детството. В „Загребъ“ издават и малка тайна: приготвят сладки наслади по оригинални рецепти от 1885 г.

И ако в последните топли дни пътят ви минава случайно или нарочно през кв. „Капана“, ул. „Загреб“ №1,  не пропускайте емблематичната за „Загребъ“ лимонада от натурална мента. Култовата напитка се приготвя от току-що откъснати листенца от мента в компанията на сладък сироп от лайм, престоял 24 часа, за да даде най-доброто от себе си, и нежен блендинг с натрошен лед за максимално лятно изживяване.