Розов облак избухва по време на пандемия- Рада Якова, Ейми Чапман и Петя Чалъкова

Розов облак

В епицентъра на световна пандемия три изящни момичета, решават не да се затворят, а да отворят… изложба. Да я представят в арт инсталация… И „раздвижат“ с филм за интересната история на колекция българско изкуство в Белгия.

5new– Розов облак избухва по време на пандемия
5new– Розов облак избухва по време на пандемия

Рада Якова, Ейми Чапман и Петя Чалъковаса добре познати като създателките на уникалната платформа представяща български художници 5new. Трите се запознават преди години в чужбина, макар към днешна дата Рада да е в София, Ейми в Америка, а Петя – в Нидерландия. Географската отдалеченост обаче не само не е причина за творческа раздяла, а напротив- събира ги в страхотна идея, чието начало се поставя този уикенд в Русе.  

Рада Якова, Ейми Чапман и Петя Чалъкова5new

В събота, Регионален исторически музей в града отваря врати за авторската арт инсталация на художничката Рада Якова, наречена „Розов облак“.Розовият облак е художествена експресия на жаждата за позитивизъм. Той е пълен с мечтите на всеки един от нас, с желанието ни да бъдем признати, да бъдем видени и част от голямото. –споделят от 5new-  В розовия облак няма завист, няма суета, няма обвързаност и зависимост. Той не носи тежестта на неудобната история и не се вълнува от посоката на вятъра. Той е създаден от хаоса на творческия дух и нищо повече от това.” 

„Откъде-накъде българско изкуство “- питат Рада Якова, Ейми Чапман и Петя Чалъкова

Изложбата ще е пътуваща. Открива се на 30-ти октомври, между 16:00 и 18:00 часа, когато може да се усети за пръв път в присъствието на Петя и Рада. И докато инсталацията „Розов облак“ завладява, в залата ще се излъчи продуцирания от 3-те дами документален разказ за българското съвременно изкуство, след средата на 20 век, през колекцията на белгиеца Юго Вутен.

Рада, Ейми и Петя от 5new
Рада, Ейми и Петя от 5new

За лентата от 5new издават, че разкрива историята на една внушителна селекция от над 1000 творби на над 100български художници, собственост на Юго Вутен.  Експонатите са  спотаени в две гостоприемни и уютни локации в Белгия – градчетата Херенталс и Хеле, на час път от Антверпен и (относително) далеч от България. Дори и след смъртта на Юго Вутен през 2017 г. колекцията е все още жива, еклектична, разнообразна, без етикети и без предразсъдъци, семейна, лична и от страст към изкуството.

Явният интерес на чужденците към родните художници провокира Рада Якова, Ейми Чапман и Петя Чалъкова да организират дебат по темата „Откъде-накъде българско изкуство“. Съвсем скоро в ефира на българското национално Дарик радио по темата ще се срещнат едни от най-популярните български художници, журналисти, културолози, хора на изкуството, за да покажат своята гледна точка по темата на дебата.  

Кои са Рада, Ейми и Петя от 5new:

Рада Якова
Рада Якова

Рада Якова е позната сред ценителите на съвременните  художници в международен мащаб. Почеркът ѝ поставя завладяващ акцент върху женския силует и сексуалност, а картините ѝ получават своето място в престижните галерии на Прага, Амстердам, Хага, Ню Йорк, Виена и Лондон.

Рада завършва Университет за приложни изкуства във Виена, специалност „Графичен дизайн и реклама “, под ръководството на един от титаните в областта – проф. Люрцер. Работила е за Кралската картинна галерия Mauritshuits в Хага. Описва себе си като художник, свързал всички свои занимания с изкуството, и като човек, който следва с малки стъпки големите си цели – една от тях е да изчисти планетата от пластмаса и… може би да замени мръсотията с „Розов облак “в небето.

Ейми Чапман
Ейми Чапман

Ейми Чапман е с български произход, но е родена и израснала в Америка. Завършва университета в Аризона, като специализира „Съветски изследвания “, „Политология “и „Психология “. Към дипломите си добавя и степен „магистър “към факултет „Екранни изкуства “в НАТФИЗ.  Детските си спомени свързва с аромата на маслени бои и цигари от ателието на баща си и чистата красота, вплетена в керамичните произведения на нейната баба Йова Раевска, съпруга на живописеца Борис Горинов.

Петя Чалъкова
Петя Чалъкова

Петя Чалъкова е доктор в областта на дигиталните изкуства на Националната художествена академия и възпитаник на НБУ в специалностите философия, социология и реклама със семиотичен профил. В областта на визуалното акцентира върху курирането на пространствата, изготвянето на проекти, споделянето на таланта. По примера на подхода в някои западни музеи разглежда кураторството като художествена практика и част от художествения изказ.